Proricanje

Proricanje

Ljudska želja da saznamo što nam je budućnost namijenila stara je koliko i čovječanstvo. Otkad je postao svjestan sebe, čovjek se zapitao kako može „doskočiti“ sudbini. Od prvog je dana nastojao saznati što ga očekuje i kako to isto može preokrenuti u svoju korist.  Veliku ulogu u to je vrijeme dobilo proricanje budućnosti. Među narodima su se izdvojili pojedinci koji su bili blagoslovljeni posebnim darom vidovitosti. Ti su pojedinci mogli vidjeti što im predstoji i koristili su se raznim tehnikama proricanja ne bi li što bolje prorekli budućnost. Mnogi su se bojali njihovih sposobnosti pa su ih nazivali raznim pogrdnim imenima i onemogućavali njihovo djelovanje. Unatoč tome, tehnike proricanja zadržale su se i danas i to u mnogim formama.

Koji je medij proricanja najpopularniji?

Najpopularnije je i dalje proricanje sudbine preko telefona. Velik broj preferira ovu tehniku jer ima to što čuju glas s druge strane žice daje određenu dozu sigurnosti. Na taj se način mogu povezati sa svojim savjetnikom, a to će njemu omogućiti bolji uvid u njihovo stanje i energiju. Pobornika online proricanja je nešto manje, ali sve ih više shvaća prednost ove tehnika. Laka dostupnost i brzi odgovori su ono što ovu metodu čini jako zahvalnom, naročito u hitnima situacijama.

Proricanje: Što određuje njegovu uspješnost?

Uspješnost proricanja ne ovisi o vrsti medija niti o samoj tehnici proricanja sudbine, već o stručnjaku koji proriče sudbinu. Same tehnike nisu niša drugo nego li pokušaji tumačenja budućnosti, ako ih tumači savjetnik koji ne zna povezati simbole i iščitati njihovo značenje. Dar koji krasi savjetnike poseban je „začin“ njihovoj uspješnosti.

Proricanje ne daje „gotovo“ odgovore već otvara nove opcije

Najučestalije metode proricanja budućnosti su tarot, rune, visak, kristali i numerologija. Ovim se tehnikama savjetnici koriste ne bi li pomogli ljudima da prošire svoje horizonte i pronađu rješenja za svoje ljubavne, poslovne, obiteljske i/ili financijske probleme. Najveća prednost ovih metoda proricanja budućnosti leži u tome što ne daju kategorički „gotova“ rješenja već otvaraju cijeli niz mogućnosti. Hoće li te mogućnosti iskoristiti, ovisi isključivo o drugo strani.

Što je fatalizam u kontrastu s proricanjem?

Usporedno s metodama proricanja budućnosti, razvilo se vjerovanje po kojem je sve što nam se zbiva unaprijed predodređeno sudbinom i kao takvo ne može se promijeniti. Riječ je o fatalizmu kojem su bili skloni neki poznati filozofi. S fatalizmom se povezuje s determinizmom, učenjem prema kojem nema slučajnosti niti slobodne volje  već je sve određeno zbivanjima koja su prethodila.