Astrologija

Astrologija

Astrologija je znanost o utjecaju nebeskih tijela na čovjeka, biljke i životinje. Zapravo, na sve što na svijetu postoji. Astrologija je geocentrična. To znači da se u astronomskom smislu koristi stari sustav u kojemu se Zemlja uzima kao središte Sunčevog sustava. Geocentrični sustav je vrlo važan i u filozofskom smislu jer se polazi od toga da je čovjek središte univerzuma. Nebesa se okreću oko njega, a ne on oko nebesa. Rani proučavatelji neba su bili svjesni činjenice da se Sunce ne vrti oko Zemlje. Uzeli su geocentrični umjesto heliocentričnog sustava jer se u astrologiji proučavaju sile koje kontroliraju život na Zemlji, a ne tamo negdje daleko.

Kako astrologija funkcionira?

Gledano iz pozicije današnje znanosti, još uvijek nije točno utvrđeno na koji način djeluju planeti Sunčevog sustava na Zemlju. I sami astrolozi se razilaze u mišljenju iako se svi redom uvijek pozivaju na praksu koja iz dana u dan već stoljećima potvrđuje da ljudi žive u skladu s pozicijama planeta u trenutku rođenja. Na isti način žive i gradovi, države kao i čitavi narodi. Možda najbolje objašnjenje za utjecaj planeta na Zemlju polazi od činjenice da planeti preko gravitacije doista utječu jedni na druge. U slučaju Zemlje, neosporna je činjenica da bez sunčevih zraka život na Zemlji ne bi bio moguć. Sunce isijava zrake. Isti princip se primjenjuje i kod ostalih planeta. Mjesec, također, utječe na plimu i oseku mora i oceana. Zabilježeno je i da je stopa kriminaliteta veća za vrijeme punog  Mjeseca nego za vrijeme drugih faza.

Astrologija i njene zamke

Astrologija sama po sebi nije lagana. Potrebno je godinama učiti. Zapravo s učenjem se nikada ne prestane. Astrologija ima svoje zamke. Jedan od najvećih problema je astrološki jezik. Naime, u astrologiji se polazi od toga da planeti kontroliraju baš sve. Ne znakovi zodijaka, ne točke, ne asteroidi itd. Ali kako je u upotrebi samo sedam klasičnih planeta plus tri moderna veliki je problem prepoznati što svaki planet predstavlja. Postoje generalna značenja kao npr., da Sunce u tijelu predstavlja srce ili da Mars simbolizira oružje. Međutim, na svijetu je jako puno stvari. Astrolog se zato mora vraški pomučiti da bi dešifrirao znakove na nebu.

Astrologija za početnike

Ako se čovjek želi baviti astrologijom kako treba najbolje je upisati tečaj. U protivnom, nema sumnje da će se greške stalno činiti. Osim toga, unutar astrologije postoje mnogobrojne tehnike za čije savladavanje je potreban netko tko ih je u stanju adekvatno objasniti. Osim toga, mnoge tehnike nije moguće pronaći na internetu.